Pe litoral nu doar hotelierii suferă din cauza numărului mic de turişti care le trec pragul, ci şi ospătarii cărora le cam bate vântul prin buzunare.
Terasele din Satul de Vacanţă şi staţiunea Mamaia sunt „văduvite” de clienţi, atunci când timpul este frumos, iar chelnerii şi ospătarii se plictisesc de moarte în aşteptarea acestora. Doar timpul ploios şi răcoarea serii îi mai trezeşte la viaţă pe chelnerii şi ospătarii care se bucură de oricare client care le va aduce un ban în plus în buzunare. „Anul acesta este cam slăbuţ în ceea ce priveşte încasările. Avem mai puţini clienţi, dar nici cei care vin nu mai sunt cu dare de mână. Bacşişul pe care îl lasă este cu mult mai mic decât anul trecut. Practic, bacşişul s-a înjumătăţit acum, comparativ cu anul trecut”, ne-a dezvăluit Ştefan, un ospătar de la o terasă din Satul de Vacanţă. Acesta mai povesteşte că dacă anul trecut nu avea timp nici să respire între două comenzi, acum poate bea şi un cico rece cu colegii. În timp, Ştefan a învăţat şi câteva „reguli de aur”, după cum singur mărturiseşte. Zâmbetul, discreţia şi serviabilitatea sunt ingredientele succesului. „Clientul are întotdeauna dreptate, indiferent de ceea ce se întâmplă. Dacă te cerţi cu el, nu se mai întoarce sau dacă revine se duce la masa colegului. Apoi te vorbeşte de rău şi strici renumele restaurantului. Cine vrea să mănânce la restaurantul unde chelnerii nu ştiu cum să vorbească? Nimeni”, a mai filozofat tânărul. Cu toate acestea, chiar şi în condiţii de criză, ospătarii câştigă în cursul săptpmânii câte 50 de lei pe zi, iar în week-end bagă în buzunare până la 100 de lei pe seara. Astfel, pe lună, câştigul unui ospătar, în urma bacşişului primit se ridică la 1.900 de lei. (Nicoleta BACIU)